Gyengéd módszerek

Alkotó-fejlesztő meseterápia

Jóga

Kineziológia és Bach virágterápia


Alkotó-fejlesztő meseterápia

A 1,5 órás alkotó-fejlesztő meseterápiás foglalkozás keretében népmese vagy kortárs mese kerül feldolgozásra, az adott probléma feloldása érdekében. A foglalkozások célja lehet az önbizalom erősítése, szorongásoldás (vagy harag-, dühkezelés, hazudozás, szomorúság, félelem).

A foglalkozás keretén belül sor kerül egy rövid, vezetett meditációra, asszociációs feladatokra, természetesen a gyermekek megmozgatják a képzeletüket és fantáziájukat is.

Bámulatos mesevilágba kerülnek a hallgatók, létrejön a történethallgatási transz, mely mindkét agyféltekét összekapcsolja, oldja a stresszt, így észrevétlenül harmóniába kerülnek. A mesébe helyezik önmagukat, így elkezdődhet a mese feldolgozása beszélgetésen és játékos feladatokon keresztül. Gyengéden, mégis hatásosan oldódnak a félelmek, szorongások, erősödik az önbizalom.

Végül nem maradhat el az alkotás folyamata sem, mely még közelebb hozza a gyermekek számára az erőt, a magabiztosságot.

JÓGA-Benczédiné Szászi Ági 

A Jógafészekben a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a jóga különböző technikáival, melyek segítségével a testükben felfedezett stresszt oldani tudják. 

  • Megtanulhatnak a gyerekek néhány jógaászanát (testtartást), melyek végzése közben a testből gyorsan távoznak a feszültségek, és eközben energiával töltődnek fel.
  • Kéztartásokat (mudrákat) is használunk, melyek kiegyensúlyoznak, elcsendesítenek.
  • Kártyajáték segítségével közösen felépítünk egy 6-8 testtartásból álló gyakorlat sort. Mindegyik ászanához egy ún. szankalpa (pozitív tartalmú, jelen idejű, kijelentő mondat) is tartozik, melyet a gyakorlat végrehajtása közben hangosan, közösen ismétlünk.

Ezeket a szankalpákat természetesen először együtt elolvassuk, "értelmezzük". Közösen megbeszéljük, hogy az adott mondatot, ki hogyan értelmezi, melyikünk számára mit jelent. A szankalpák ismétlése segíti a csemetéket abban, hogy elismerjék saját értékeiket, minél több önbizalomra tegyenek szert, nyitottá váljanak, megtalálják helyüket a családban, az iskolai közösségben, a világban, könnyebben vegyék a tanulás akadályait, vidámak legyenek, szeretet tudjanak adni és kapni.

  • A testgyakorlások közötti pihenőidőben olyan légzőgyakorlatokat végzünk, melyek szintén elcsendesedést, megnyugvást hoznak.
  • A jógaórát varázslatos-mesés relaxációval zárjuk, mely közben a test és az elme ellazulását és energiával való feltöltődését tapasztalhatják meg a gyermekek.

Ebben a másfél órában igyekszem elnyerni a gyerekek bizalmát. A gyermekek alapvetően nyitott szívvel fogadnak mindent, ha azt érzik, hogy szeretettel fordulunk feléjük. Csodálattal figyelem, ahogyan reagálnak dolgokra, ahogyan válaszolnak a kérdésekre, ahogyan belemélyednek egy-egy gyakorlatba. Csodás lehetőség gyerekekkel együtt lenni!


Kineziológia-Kollár Alíz

A tanfolyamok alatt a kineziológia gyengéd módszerével segítek a gyermekeknek, hogy megszabaduljanak a félelmeiktől, szorongásaiktól. Különböző stresszoldó, agyfélteke integrációs technikákat mutatok meg a gyermekeknek, melyeket bármikor alkalmazni tudnak. A tanfolyamok részét képezi a kötetlen beszélgetés, ahol felszínre kerülhetnek az érzelmek is. Vizualizációk-imaginációk segítségével a gyermekek közelebb kerülhetnek önmagukhoz, megtalálhatják erősségeiket. Természetesen alkotással-festéssel, rajzolással rögzítik is a pozitív képeket.

Bach virágterápia

Ezek az úgynevezett isteni rezgésű virágok segítenek helyreállítani a harmóniát a gyermekekben. Mindegyik eszencia meghatározott lelki problémára-érzelemre tud hatni, segítve ezzel az öngyógyulás folyamatát. A gyermekek nagyon szeretik őket, imádják nézegetni a virágok fotóit, válogatni közülük. Számomra mindig csodálatos megtapasztalni, hogy milyen gyorsan ráéreznek az eszenciák segítő erejére, és boldogan készítik maguknak a személyre szabott keverékeket a tanfolyamok során. Van aki varázscseppeknek, van aki bátorság cseppeknek nevezi őket :)